Νέα γυναίκα με έμφραγμα!

Η Elizabeth Banks, δημοφιλής σκηνοθέτιδα και ηθοποιός της αμερικανικής τηλεόρασης υποδύεται μία νέα γυναίκα, που η μέρα της ξεκινάει με οξύ έμφραγμα!Το βίντεο αποτελεί μέρος της εκστρατείας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (American Heart Association, AHA), ώστε να μην παραβλέπεται το ενδεχόμενο ενός εμφράγματος ακόμα και σε νέες γυναίκες. Το μήνυμα είναι σαφές: παρόλο που δεν συμβαίνει συχνά, μην αγνοείτε τυχόν συμπτώματα που σας το θυμίζουν!

Τα πρώτα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν προηγούνται του εμφράγματος αρκετές ώρες, ή κάποτε και ημέρες. Πρόκειται για «σφίξιμο», «κάψιμο» ή «βάρος» πίσω από το στέρνο και προς τα αριστερά του στήθους, που μπορεί να αντανακλά στην πλάτη ή στον αριστερό ώμο και τον αγκώνα. Η πάσχουσα ξεχωρίζει το ενόχλημα από άλλα που μπορεί να είχε, όπως «βελονιές» ή «σουβλιές», γιατί είναι διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχει νοιώσει μέχρι τότε. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το ενόχλημα δεν της επιτρέπει να κινείται ελεύθερα, αφού επιδεινώνεται ακόμα και σε ελάχιστη προσπάθεια.

Ο οργανισμός αντιστέκεται στην αρχόμενη έμφραξη της αρτηρίας, οπότε η ενόχληση μπορεί να υποχωρήσει μετά από λίγα λεπτά της ώρας, συνήθως όμως επανέρχεται αργότερα. Η ολοσχερής έμφραξη της αρτηρίας οδηγεί σε νέκρωση του τμήματος της καρδιάς, το οποίο τροφοδοτούσε με αίμα, δηλαδή σε έμφραγμα. Το ενόχλημα γίνεται εντονώτερο, δεν υποχωρεί και συνήθως συνοδεύεται από ζαλάδα ή και από δυσκολία στην αναπνοή.

Είναι πολύ σημαντική η αναγνώριση της ενδεχόμενης κρισιμότητας της κατάστασης με την αρχική εμφάνιση του ξαφνικού ενοχλήματος στο στέρνο, που συνήθως προηγείται της πλήρους έμφραξης της αρτηρίας. Αιφνίδιο «σφίξιμο», «κάψιμο» ή «βάρος» πίσω από το στέρνο και προς τα αριστερά του στήθους, που επιδεινώνεται ακόμα και σε ελάχιστη προσπάθεια, ιδιαίτερα αν μας ξυπνήσει τις πρώτες πρωινές ώρες, πρέπει να μας οδηγήσει σε εφημερεύουσα Καρδιολογική Κλινική. Καλό είναι να πάρουμε, μασώντας την, μία κλασσική ασπιρίνη των 500 χιλιοστογραμαρίων (αυτές που παίρνουμε για τον πονοκέφαλο), αν βέβαια δεν μας έχει απαγορευθεί η λήψη ασπιρίνης, λόγω κάποιας αιμορραγίας ή αλλεργίας στο φάρμακο. Αναλυτική παρουσίαση των συμπτωμάτων, με πρακτικές οδηγίες σε κάθε περίπτωση, καθώς και εξήγηση των μεθόδων που χρησιμοποιούμε για την θεραπεία περιέχονται στο βιβλίο «ΚΑΡΔΙΑ: Έμαθες; Σώθηκες!» (Β. Σπανός, εκδόσεις Διόπτρα 2012)