Κόκκινα κρέατα: προς αποφυγήν!

Μία ακόμα απόδειξη της βλαπτικής επίδρασης της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος δημοσιεύεται στον ιστότοπο ενός από τα εγκυρότερα ιατρικά περιοδικά (Archives of Internal Medicine, 12 Μαρτίου 2012). Πρόκειται για παρακολούθηση στους υγιείς συμμετέχοντες σε δύο από τις μεγαλύτερες σχετικές μελέτες (37.698 άνδρες και 83.644 γυναίκες)  για περισσότερα από 20 χρόνια, εστιάζοντας σε απώλειες από καρκίνους και καρδιαγγειακά νοσήματα αναλόγως των διατροφικών τους συνηθειών. Οι διατροφικές συνήθειες καθορίζονταν με απαντήσεις των συμμετεχόντων σε αναλυτικά ερωτηματολόγια, τα οποία ανανεώνονταν ανά τετραετία, ώστε να καταγράφονται τυχόν αλλαγές.

Η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας κόκκινου κρέατος ημερησίως αύξαινε κατά 13% τον κίνδυνο απώλειας, ενώ στην περίπτωση που η κατανάλωση αφορούσε κατεργασμένη τροφή (μπέικον, λουκάνικα, αλαντικά) η αντίστοιχη αύξηση του σχετικού κινδύνου ήταν 20%. Τα ποσοστά αφορούσαν τόσο σε απώλειες από καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο) όσο και από κάποια μορφή καρκίνου.

Σε περίπτωση αντικατάστασης της μερίδας κόκκινου κρέατος από πουλερικά, ξηρούς καρπούς ή δημητριακά ολικής άλεσης, καταγράφηκε αντίθετα μείωση του σχετικού κινδύνου από 14% έως και 19%.