Εύκολη διάγνωση εγκεφαλικής αιμορραγίας
Με ανίχνευση μιας πρωτείνης στο αίμα

Νέα Ορλεάνη

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να διαχωρίσει τις ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες από τα ισχαιμικά επεισόδια σε ασθενείς στην οξεία φάση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό είναι το ενδιαφέρον συμπέρασμα της προοπτικής μελέτης “BE FAST” (Βiomarker for Rapid Diagnosis of Hemispheric Stroke), τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν κατά τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Εγκεφαλικών Επεισοδίων (International Stroke Conference) 2012, που συνδιοργανώνουν η American Heart (AHA) και η Association American Stroke Association (ASA).

Η “BE FAST” έλαβε χώρα σε 14 εξειδικευμένα κέντρα της Γερμανίας και της Ελβετίας συμπεριλαμβάνοντας ασθενείς με εικόνα ημιπληγίας που προσήλθαν εντός των πρώτων 4,5 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε όλους τους ασθενείς μετρήθηκε η συγκέντρωση της GFAP (glial fibrillary acidic protein) σε απλή εξέταση αίματος και οι τιμές της συχσχετίστηκαν με την διάγνωση εξόδου του ασθενούς. Η GFAP είναι πρωτείνη ειδική για τα εγκεφαλικά κύτταρα και απελευθερώνεται σε περίπτωση βλάβης, με αυξανόμενη συγκέντρωση σε περιπτώσεις αιμορραγίας ή σταδιακά αυξανόμενη σε περιπτώσεις ισχαιμικού επεισοδίου.

Πράγματι η συγκέντρωση της GFAP ήταν σημαντικά αυξημένη στους 39 ασθενείς με ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, 1.91 µg/l [0.41-17.66] συγκρινόμενη με τη συγκέντρωση της στους 163 ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, 0.08 µg/l [0.02-0.14], p<0.001. Η επιλογή συγκεντρώσεως  0.3 µg/l της GFAP μπορούσε να διαγνώσει ενδοεγκεφαλική αιμορραγία με υψηλή ευαισθησία, 0,84 και υψηλότατη ειδικότητα, 0.96.

Η κλινική σημασία της μέτρησης είναι προφανής, αφού μπορεί να γίνεται έγκαιρα διάκριση ανάμεσα στους δύο τύπους οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου, πολύ πριν ο ασθενής υποβληθεί σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Με μια απλή εξέταση αίματος θα μπορεί ακόμα και ο αγροτικός γιατρός να καθορίζει την αντιμετώπιση, γνωρίζοντας αν πρόκειται για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία ή όχι.