Παγκόσμια ημέρα καρδιάς
Ανάγκη ευεργετικής τροποποίησης του τρόπου ζωής

Αθήνα
Πρέπει να οργανώσουμε τα μεγάλα Νοσοκομεία πού διαθέτουν Αιμοδυναμικό Εργαστήριο (τμήμα καθετηριασμών και αγγειοπλαστικής), ώστε ο έπιπρόσθετος χρόνος πού απαιτείται για την διενέργεια επείγουσας αγγειοπλαστικής σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα να μην υπερβαίνει την μία (1) ώρα, τόνισε ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) Κος Βλάσσιος Πυργάκης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς. Οι ασθενείς με έμφραγμα που διακομίζονται στα μικρά Νοσοκομεία εντός 3 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με θρομβόλυση και να μεταφέρονται για αγγειοπλαστική εντός του 24ώρου ή ενωρίτερα, εάν η θρομβολυτική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον νυν πρόεδρο της ΕΚΕ, Κο Γεώργιο Παρχαρίδη και τον επόμενο πρόεδρο Κο Ιωάννη Καλλικάζαρο τόνισαν την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής όλων μας, ακολουθώντας σωστή δίαιτα, η οποία φαίνεται να παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο Κος Καλλικάζαρος αναφέρθηκε σε επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι 1 στους 6 Έλληνες εφήβους εμφανίζει παθολογικά αυξημένη πάχυνση των στεφανιαίων αρτηριών. Με βάση σχετικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ, Σεπτέμβριος 2011) το 44,3% του ελληνικού πληθυσμού συνεχίζει να καπνίζει και οι παχύσαρκοι έλληνες είναι περισσότεροι συγκριτικά με παλαιότερα. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι ένα στα τέσσερα ελληνόπουλα είναι υπέρβαρο, ενώ μόλις 6% των εφήβων ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, το σημαντικότερο πλεονέκτημα που είχαμε ιστορικά στην χώρα μας αναφορικά με την αποφυγή καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι κύριες δράσεις που προτάθηκαν για την ευεργετική τροποποίηση του τρόπου ζωής συμπεριλαμβάνουν:

  • Σχεδιασμό των πόλεων, ώστε να διαθέτουν άνετα πεζοδρόμια και ποδηλατοδρόμους.
  • Σχολεία που να προάγουν την φυσική δραστηριότητα με παράλληλη αποτροπή κατανάλωσης γλυκών και αναψυκτικών.
  • Εταιρείες παραγωγής και προώθησης τροφίμων που δεν θα δημιουργούν τρόφιμα υψηλά σε θερμίδες, λιπαρά και υπερβολικά αλατισμένα.
  • Τηλεοπτικοί σταθμοί που θα πάψουν να προάγουν μη υγιεινές επιλογές.
  • Γονείς που θα αναλάβουν την ευθύνη της πρόνοιας των παιδιών τους.
  • Και πάνω από όλα, ενήλικες που θα είναι ενημερωμένοι σχετικά με τους κινδύνους, θα ελέγχονται συστηματικά, θα αθλούνται και θα τρέφονται σωστά.