Η γιόγκα επιδρά ευεργετικά σε ήπια υπέρταση

Συνεδρίες γιόγκα είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα στην μείωση της πίεσης σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Εναλλακτικών Θεραπειών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Η.Π.Α. (National Center for Complementary and Alternative Medicine).

Η μελέτη αφορούσε μικρό (102 συνολικά) αριθμό ατόμων, οι οποίοι παρουσίαζαν αρτηριακές πιέσεις λίγο χαμηλότερα από αυτές που συνήθως αντιμετωπίζουμε με φάρμακα (13 με 14 “μεγάλη”, 9-9,5 “μικρή” πίεση) και επιδιώχθηκε να μειωθούν οι τιμές της πίεσης αίματος είτε με διατροφικές συμβουλές και πρόγραμμα βαδίσματος είτε με 3-5 συνεδρείες γιόγκα την εβδομάδα είτε και με τα δύο. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα οι συνεδρείες γιόγκα ήταν αυτές που επέτυχαν ενωρίτερα μείωση της πιέσεως: έως 4mmHg την “μεγάλη” και έως 3mmHg την “μικρή” πίεση (δηλαδή κάποιος που είχε “μεγάλη” πίεση 13,5 έχει 13,1 μετά τις συνεδρείες).

Οι ερευνητές που παρουσίασαν τα πρώτα αυτά αποτελέσματα σε συνέδριο στο Σαν Φρανσκίσκο, τόνισαν το μέγιστο όφελος που αναμένεται από ενδεχόμενη συνδυασμένη επίδραση δίαιτας, βαδίσματος και συνεδρειών γιόγκα. Αναμένονται με ενδιαφέρον και τα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα, αφού διατυπώνεται η άποψη πως η ευεργετική επίδραση των τεχνικών χαλάρωσης ίσως χαθεί όταν περατωθούν οι σχετικές συνεδρείες.