Περισσότερες ταχυκαρδίες όταν παίρνουμε αναλγητικά φάρμακα!

Φάρμακα που συχνά παίρνουμε για πόνους στις αρθρώσεις αυξάνουν την πιθανότητα να έχουμε αρρυθμία και συγκεκριμένα κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περοδικό των ιατρών του Ην. Βασιλείου (British Medical Journal).

Η μελέτη αφορά σε περισσότερους από 8.000 Ολλανδούς πολίτες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 13 έτη. Περίπου ένας στους δέκα εμφάνισε κάποια στιγμή κολπική μαρμαρυγή, η οποία είναι η συχνότερη αρρυθμία, ιδιαίτερα σε ασθενείς μετά τα 70 έτη. Όσοι έπαιρναν φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη (Brufen) ή η ινδομεθακίνη (Indocid), δηλαδή φάρμακα που οι γιατροί ονομάζουμε Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη και χρησιμοποιούνται συχνά για πόνους στις αρθρώσεις, είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν την αρρυθμία.

Γνωρίζουμε από παλαιότερες μελέτες πως τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη είναι φάρμακα που αυξάνουν την πιθανότητα κατακράτησης υγρών, όπως επίσης και την πιθανότητα ενός οξέος στεφανιαίου επεισοδίου. Η διαφαινόμενη αύξηση της πιθανότητας αρρυθμίας ενισχύει την ανάγκη ενημέρωσης για το ενδεχόμενο παρανεργειών, ώστε η χρήση τους να περιορίζεται στην απολύτως αναγκαία.