Φταίει το κόκκινο κρέας για τα εμφράγματα;

Δεν κερδίζουμε καταναλώνοντας λιπαρές ουσίες που βρίσκουμε στα ψάρια αντί των ζωικών λιπαρών, που υπάρχουν σε αφθονία σε κόκκινα κρέατα, τουλάχιστον όσον αφορά στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου, δηλαδή της αρρώστειας που προκαλεί έμφραγμα. Αυτό είναι το προκλητικό συμπέρασμα ανάλυσης πολλών διαφορετικών μελετών, η οποία δημοσιεύεται σε ένα από τα πλέον έγκυρα ιατρικά περιοδικά (Annals of Internal Medicine).Η μελέτη αμφισβητεί την κλασσική γνώση στην καρδιολογία, η οποία συστήνει σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τα ζωικά λίπη, αντικαθιστώντας τα με φυτικά έλαια ή τα λιπαρά των ψαριών. Βασίζει την αμφισβήτηση της παραδεδειγμένης γνώσης σε ανάλυση σειράς μελετών, οι οποίες έχουν συγκρίνει στο παρελθόν την πιθανότητα να αρρωστήσουμε από στεφανιαία νόσο, ανάλογα με το είδος των λιπαρών που καταναλώνουμε. Συγκεκριμένα από την ανάλυση 76 διαφορετικών μελετών σε περισσότερους από 600.000 υγιείς εθελοντές δεν καταγράφεται σημαντική διαφοροποίηση όσον αφορά στον κίνδυνο νόσησης αναλόγως των λιπαρών της διατροφής.

Η μεθοδολογική προσέγγιση της συμπερίληψης πολλών διαφορετικών μελετών, παρόλο που χρησιμοποιείται συχνά στην ιατρική έρευνα, ελέγχεται συχνά για λάθη. Σε κάθε περίπτωση η ανάλυση με τα “προκλητικά” συμπεράσματα προκαλεί την συζήτηση στην ιατρική κοινότητα, αλλά και το κοινό.