Τα χάπια τεστοστερόνης δεν είναι αθώα

Η χορήγηση χαπιών που περιέχουν τεστοστερόνη, την ορμόνη που καθορίζει τα χαρακτηριστικά του φύλλου στους άρρενες, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα εμφράγματα ή εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σε ένα από τα εγκυρότερα ιατρικά περιοδικά (Journal of the American Medical Association, JAMA Medical).

Περισσότεροι από 7.000 άρρενες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης παρακολουθήθηκαν για 2,5 χρόνια περίπου, ώστε να διαπιστωθεί αν η χορήγηση χαπιών τεστοστερόνης επέδρασαν αρνητικά σε όσους θέλησαν να αυξήσουν τα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα τους. Φαίνεται πως όσοι έπαιρναν χάπια τεστοστερόνης είχαν 30% αύξηση της πιαθανότητας να νοσήσουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με όσους δεν έπαιρναν.

Τα συμπεράσματα δεν είναι ασφαλή, επειδή δεν πρόκειται για “τυχαιοποιημένη μελέτη”, όπως λέμε στην ιατρική έρευνα, όπου μοιράζουμε τυχαία τους συμμετέχοντες σε όσους λαμβάνουν και σε όσους δεν λαμβάνουν μια ουσία. Εδώ πρόκειται απλώς για καταγραφή της πορείας ανθρώπων που αποφάσισαν, κάποτε με την σύσταση του ιατρού τους, να πάρουν χάπια τεστοστερόνης ή όχι. Δημιουργείται πάντως βάσιμη ανησυχία και καθίσταται αναγκαία η διερεύνηση της ενδεχόμενης βλαβερής επίδρασης των χαπιών τεστοστερόνης σε ενδελεχέστερες κλινικές μελέτες και, σε επιβεβαίωση των ευρημάτων, να ελεγχθεί η χρήση τους.