Λιγότερα εμφράγματα χάρις στο αντιγριππικό εμβόλιο

Είναι εποχή εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στις οποίες περιλαμβάνονται ασθενείς με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει θεωρηθεί πως μειώνει και την πιθανότητα εμφράγματος στους καρδιοπαθείς, κάτι που φαίνεται να υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό των αμερικανών ιατρών (JAMA).

Πρόκειται για συμπεράσματα που εξάγονται από την συνένωση 5 διαφορετικών σχετικών μελετών σε σύνολο 6735 ατόμων, όπου όσοι εμβολιάστηκαν παρουσίασαν λιγότερα καρδιακά και αγγειακά προβλήματα κατά 30% περίπου. Η ευεργετική επίδραση του εμβολιασμού αφορούσε κυρίως καρδιοπαθείς με προηγούμενη νοσηλεία από καρδιακό επεισόδιο, όπου η εμφάνιση νέων προβλημάτων μειώθηκε σε κάτι λιγότερο από τα μισό.

Αν η ανάλυση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (τα αποτελέσματα που εξάγονται από την συνένωση διαφορετικών μελετών δεν είναι πάντοτε αξιόπιστα), γλιτώνουμε ένα σοβαρό καρδιακό ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο για κάθε 58 ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό, που εμβολιάζονται. Σε κάθε περίπτωση ασθενείς με αντίστοιχο ιστορικό πρέπει έτσι κι αλλοιώς να εμβολιάζονται.